SineKulis
Radyo Televizyon - Sinema Haberler

GEORGE ORWELL-1984

0 287

1984 yılını distopik bir şekilde anlatan bir romanla karşınızdayım. Kitap 8 Haziran 1949 yılında yayınlanmış olup yazarı 1950 yılında Londra’da vefat etmiştir. 1903 Hindistan doğumlu George Orwell’ın asıl adı Eric Arthur’dur. Yazar romanlarını,içinde bulunduğu toplumu değerlendirerek geleceği anlatmış ve ortaya yergi tarzında bir roman çıkmıştır. Kitap geleceğe ilişkin bir kabus senaryosu ve modern dünyayı protesto eden bir romandır. Kitap günümüze kadar güncelliğini korumuş ve 1984 yılında filmi yayınlanmıştır.

Kitapta sıkı yönetim hakimdir. Kitabın baş karakteri Winston Smith’in düşünceleri,yaşadığı olaylar ve totaliter düzen çok güzel anlatılmış. Okurken kendinizi Winston’un yerinde buluyorsunuz.

Kitapta sık sık karşılaşacağınız kalıplaşmış kalıplar vardır.

1-) Özgürlük köleliktir.

2-)Cehalet güçtür.

3-)Savaş barıştır.

İnsanlar bu kalıplaşmış sözlerin etrafında dönmekte ve Winston geçmişini bilediği ülkesinin ‘kalıplaşmış sözleri’ arasında savrulup durmaktadır.

Winston’un hayatındaki özgürlüğü şu şekilde anlatıyor ” özgürlük 2+2=4 diyebilmektir.”  

Ve ekliyor ”bazen özgür olmak için 2+2=5 eder.”

Tanrının iktidar olduğu,insanların sınıflara ayrıldığı,düşünmenin bile suç olduğu bu kitapla sizleri baş başa bırakıyorum. Filmden küçük bir kesit de burada 🙂

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yorum Formu Sonrası Not

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bununla ilgili iyi olduğunuzu kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et Daha Fazla

Gizlilik ve Çerez Politikası