SineKulis
Radyo Televizyon - Sinema Haberler

YÖNETMENLERİN RENK PALETİ- yönetmenin şahesere çevirdiği renkler

Filmlerdeki renkler, filmlerde göstergeler

0 1.051

Siyah-Beyaz filmlerden veya dijital olarak ilk renklerle oynanan “Neredesin be birader?”
filminden de bahsetmeyeceğim; yönetmenin şahesere çevirdiği renklerden bahsedeceğim.

Yönetmenler; zıt kutupların birbirini çekmesi gibi kırmızı ve mavi renklerini sık kullanırlar ya da yeşil ve kırmızıyı. Yeşil ve kırmızı? Bu iki renk benim aklıma ilk Amelia filmini getirdi gerçi.

Renklerin kullanıldığı en iyi filmlerden biri Kill Bill’dir. Posterine baktığınızda bile göze çarpan SARI arka plan ve Uma’nın

üstündeki sarı elbise. Zehirli maddeleri ya da tehlikeyi sembolize eder ama Uma’nın üstünde çılgınlığı temsil etmiştir, filmin karakterini en iyi şekilde açıklayan bir renk tercihi; belki de kıyafetin sarı renkli ve siyah şeritli olmasının bir diğer nedeni Bruce Lee’ye bir göndermedir.

Sarı gibi KIRMIZI da tehlikeyi (aynı zamanda aşkı) simgeler.
Tehlikeyi simgeleyen kırmızı; ‘Altıncı His’ filminde kendisini kırmızı bir kapı kulpunda ve bir takım objelerde belli ediyor. Aşkı simgeleyen kırmızı ise; kendini Woo-Ping Yuen’in “Crouching Tiger Hidden Dragon” filminde kırmızının aşkı simgelediğini gördük, aynı filmde 

yeşili de görmüştük. Matrix filminde ki kırmızı elbiseli kadını da unutmayın.

Gerçi filmlere harcanan bütçenin yanında renklere bu kadar dikkat edilmesini anlıyoruz; 2008 yılında, Vince Gilligan’ın ellerinde, ortalama bir bölümüne 3 milyon $ harcanan Breaking Bad dizisinde ise renkler ayrı bir boyut kazandı.

Breaking Bad dizisinin ana karakterleri Bay Walter White ve Jesse Pinkman. Diziyi dikkatli izleyenler Bay White’ın sürekli yeşil giydiğini ve Jesse’nin yani Pinkman’ın sürekli sarı giydiğini fark etmiştir. Sarı, bir kez daha karşımıza çıktı: zehirli elementler ve tehlike.

Bay White, bir lisede kimya öğretmenidir ve bir şekilde Pinkman ile yolları kesişir ve zehirli bir takım maddelerin üretilmesinde Pinkman’a yardım eder, yeşil ve sarı renk dizide kendisini göstermiştir ve Bay White artık Pinkman’ın etkisinde kalır. Sadece bununla kalmaz tabiki, aynı zamanda Bay White eşi Skyler’ın da etkisinde kalmaktadır, Skyler’ın ise isminden zaten MAVİ giydiğini anlamışsınızdır ki genelde mavinin koyu tonlarını giyer.

Skyler eşine sürekli baskınlık kurar ve bu koyu mavi tonlarını giymesini açıklar. Hatta sık sık Bay White, eşi Skyler ve Jesse arasında kalır, zaten yeşil renkte mavi ve sarı renklerden meydana gelir. Renkler sadece film ve dizilerde görünmez; edebiyatımızda sarı objelerin anlatılması zehirlenmeyi, hastalığı ve deliliği simgeler.

Bundan sonra izleyeceğiniz filmlerde veya dizilerde kullanılan renkleri göz önünde bulundurun.

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yorum Formu Sonrası Not

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bununla ilgili iyi olduğunuzu kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et Daha Fazla

Gizlilik ve Çerez Politikası