SineKulis
Radyo Televizyon - Sinema Haberler

Makas Eller

0 414

Ben farklı değilim sadece sizler sabitsiniz.

Yönetmenliğini Tim BURTON ‘nın yaptığı 1990 yapımı fantastik, komedi, romantik türünde bir film. Oyuncuları ise Johnny DEPP(Edward), Winona RYDER (Kim) ve Dianne WİESTt(Peg)’paylaştığı başarılı bir filmdir.

Hikaye küçük bir kız çocuğunun büyükannesinden ”kar neden yağar” sorusuyla başlar. Bunun üzerine  büyükanne bu soruyu yanıtlamak için bizleri lise de yaşadığı anısıyla buluşturur. Bir Avon yerel temsilcisi olan Peg evleri dolaşarak ürünlerini satmaya çalışmaktadır. Satışı pekde iyi gitmeyen Pegy son olarak mahallesinin dışında kalan siyah bakımsız ve ürkütücü olan şatoya girer. Şatonun çatı katında Edward’la karşılaşan Pegy onun yalnız kalmasını engellemek adına evine götürme kararı alır.

*Mükemmel ötesi sürrealist bir film. İnsanların monoton hayatını, tek tip bakış açılarını, farklı olanlara karşı bazen abartılı bir ilgi göstermelerini ve islerine gelmediğinde de tamamen kotu görmelerini, dualist tekdüze bir bakış açısına sahip olduklarını gösteren güzel bir çalışma. Topluma karışmamış olmanın (yani robotlaşmamış olma) kişinin içindeki yaratıcılığı nasıl ortaya çıkardığını da gösteriyor. Hele köpeğin kâkülünü kesip görmesini sağlaması yok mu: iste filmin ana teması buydu! Yani, gösteriş uğruna gerçekleri görmenizi engelleyen engellerden (kâkülden) kurtulun! Banka sahnesi de harikaydı: adam olağanüstü yetenekli olmasına rağmen “resmi olarak” devlet tarafından onaylanmadığı için kredi vermemeleri de kişinin sadece topluma kukla olmasını değil, ayni zamanda devlete de kukla olması gerektiğini gösteriyor. Filmin sonu da harika: yozlaşmış toplumdan uzaklaşınca, Edward, özgürce şekillendirebileceği mutlu ve cennetvari bir bahçe yarattı kendine… (?)

Bu filmi tekrar tekrar izlemeli. Tek bir defa izlemekle tamamen anlaşılabilecek bir film değil…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yorum Formu Sonrası Not

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bununla ilgili iyi olduğunuzu kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et Daha Fazla

Gizlilik ve Çerez Politikası