© SineKulis 2018
Juror 8
Jürinin olduğu bir yerde adalet, toplumun düzeni için mi yoksa toplumun vicdanın rahatlaması için mi vardır?
G.Kore tarihinde ilk defa jürili mahkeme duruşması için birbirinden bağımsız 8 kişinin jüri üyesi seçilmesini konu alan dram ve komedi temalı hukuk filmi.
Her zaman ülkemizdeki hukuk sisteminden yakınırız veya eksik yönlerini dile getiririz. Lakin hiç kimse bu soruna çözüm getir(e)mez. Peki ya ülkemizde Amerika ’da olduğu gibi jürili mahkeme sistemi olsaydı? Büyük ihtimalle jüri üyelerine rüşvet vererek suçluları bırakmak için kullanırız ya da rüşveti kabul etmeyenlerde bir kenarda nasıl bizim tarafı seçmezsin diyerek kendi adaletimizi sağlamaya çalışırdık. Diğer taraftan baktığımızda; diğer adli çalışanlarının dikkatinden kaçan ayrıntıları görmede etkili olabilir ve olayların seyrini değiştirebilirdi.
Filme baktığımızda jürili sistemin iki (olumlu olumsuz) yönünden ele almış. Jüri üyelerinin kendi içinde kutuplaşmasını; zamanın, medyanın ve toplumun ahlakçı baskısının üyelerdeki etkilerini tek tek görebiliyoruz. Buna rağmen vicdanın sesini dinleyen bir vatandaşın mahkeme kararlarında ne tür etkileri olduğu çok iyi yansıtılmış. İlerleyen sahnelerde gözden kaçan ipuçları ve zanlının hakkında bilgi edinilmesiyle birlikte aynanın karanlık yüzünün aydınlığa çıkarıldığını başarılı bir şekilde ele aldığını görüyoruz.
Filmde ele alınan bir diğer nokta ise; bir insanı dış görünüşü, maddi durumu ve engeli yüzünden suçlu olarak damgalanması ne kadar doğru? Böyle olacaksa adalet herkes için ne kadar güvenli bir ortam oluşturur?